Asztalfoglalás

Ballagás hagyományai Magyarországon

A ballagási hagyományok már a XIX. század végén elkezdődtek Magyarországon, a XX. századra pedig már teljesen megszokottá vált. Teljesen jogos is, hiszen nem mindennap van ilyen esemény!

Ballagási hagyományok - ballagási ebéd helyszín a Bohém étteremben

A ballagás minden gyermek vagy fiatal felnőtt esetében nagy esemény, hiszen nem sokszor történik meg az életben velünk, mindössze néhány alkalommal. Érdemes ilyenkor kellőképpen megünnepelni, akár egy hangulatos ebéd vagy vacsora formájában is, mellyel kifejezhetjük tiszteletünket gyermekünk felé és ezáltal jutalmazhatjuk őt az elért sikereiért. A legromantikusabb ballagási ebéd helyszínért kattints ide.

 

 

A ballagási ünepség hagyományai hazánkban

 

A ballagásra az általános- vagy a középiskolai tanulók utolsó évének elvégzését követően kerül sor, mikor is az iskola folyosóit körbejárva végig éneklik a tantermeket. Vállukon egy tarisznyában sót, pogácsát, földet, aprópénzt és egy emlékfotót az iskoláról hordoznak. A szülőktől kapott virágoktól már-már nehézkes a járás, mégis örömmel menetelnek, hiszen ezzel lezárják az iskolában folytatott éveket, sőt szimbolikus értelemben véve az eddigi életet is.

 

Magyarországon ez a szokás az 1870-es években, Selmecbányáról indult el, ahol a helyi akadémia hallgatói a “Ballag már a vén diák” kezdetű dalt énekelték el búcsúzásként. Nem sokkal később pedig már az egész országra kiterjedt ez a hagyomány, a XX. századra már teljesen megszokottá vált. 1920-as évek elején kezdődött el az “Elmegyek, elmegyek” kezdetű dal éneklése is ezen a napon, illetve az a szokás, hogy a diákok a ballagás előtti este szerenádot adtak tanáraik ablakánál.

 

Az iskolai ünnepségen rendszerint felidéznek a diákok pár emlékezetes pillanatot az elmúlt évekből, az esemény után pedig a szülők rendeznek családi összejövetelt egy ebéd vagy vacsora képében. 

 

Asztalfoglalásért kattintson ide: Asztalfoglalás


LEGFRISSEBB HÍREK

Gyermeknapi programok

A minden évben május utolsó vasárnapján tartott gyereknap sok gyermek leginkább várt ünnepnapjai közé tartozik. Hogy miért? Mert ilyenkor számos programlehetőség közül választhatnak a családok, az utcai árusok is ellepik a tereket és mindenhonnan gyermekkacagás hallatszik bármerre is járunk.

Anyák napi ünnepély

„Teljes munkaidős anyának lenni a legjobban fizetett állás… hiszen a fizetség tiszta szeretet.” (Mildred B. Vermont)

születésnapi vacsora ötletek

Amennyiben születésnapi vacsorát, születésnapi bulit akarunk tartani, a legnagyobb dobás természetesen mindig a torta, de nem szabad megfelejtkezni az egyéb harapnivalókról sem, hiszen a vendégek elégedettsége a legfontosabb. Ezzel a néhány egyszerű recepttel, biztosan hatalmas sikert fognak aratni.

Romantikus randi helyszín

Elvinné valahova szerelmét, de nem jut eszébe egyetlen romantikus randi helyszín sem?  Nem kell aggódjon, mi segítünk. Összegyűjtöttünk Önnek néhány ötletet, mellyel garantált lehet a siker.

Villám diéták és csoda fogyókúrák

A villámgyors fogyás és a csodadiéták kora lejárt! Hiába ígérnek egy hét alatt -10 kilót, ezek nem jelentenek megoldást, legfőképpen egészségkárosodást okoznak csak.

Egy egészséges, hatékony és biztonságos diéta

A diéták többsége veszélyes a szervezet egészséges működésére, ezért nem árt utánanézni, mielőtt bármibe is belevágnánk. A megfelelő diéta biztonságos és hatékony.

Nőnapi vacsora helyszín a Bohém Étteremben

Sosem láttunk még ettől szebb videót és verset a nőkről. Így nőnap alkalmával igazán megható, reméljük, hogy sok hölgy örül majd ennek a szívhez szóló videónak.

Pro, kontra cukor fajták félék

Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz, xilit. A kínálat óriási, és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. Feltéve, hogy a cukor esetében ilyesmi szóba jöhet egyáltalán.

Egészséges étkezés 5 alapszabálya

Az egészséges táplálkozás segít a testnek optimalizálni a súlyt és olyan tápanyagokkal látja el a szervezetet, amelyekhez egyébként nem juthatna hozzá. Elmondom most az egészséges étkezés 5 alapszabályát!

További hírek >
New York Café TripAdvisor